יום המאה – כל מה שצריך לדעת

יום המאה – כל מה שצריך לדעת

תוכן עניינים יום המאה

  1. יום המא"ה
  2. טיפים ליום המאה
  3. תחנות יום המאה
  4. הכנה ליום המאה
  5. ציוני יום המאה

מה זה יום המא"ה?

משמעות ראשי התיבות של יום המא"ה (יום המאה או יום100) הוא יום מיון איתור והתאמה! מדובר ביום המתמשך בין 5-7 שעות אשר מיועד לביצוע מיונים לצה"ל. ביום המאה נדרש להציג יכולות וכישורים כך שצה"ל יוכל לאתר מבין המועמדים הפוטנציאלים את אלה שיוכלו להתאים הכי הרבה לתפקידים ביחידות הצה"ליות!

בסופו של יום המא"ה מקבלים ציון פרופיל תעסוקתי (צפ"ת) המורכב מהרבה ציונים (נקרא גם מדדים) שנקבעים במהלך תחנות המיון שיש ביום המא"ה. ביחד עם הציונים בצו ראשון והציונים ביום המאה יוגדר באילו תפקידים ויחידות ניתן לשרת ובאילו תפקידים לא ניתן לשרת.

שאלה: מה יש לעשות אם טרם קיבלתי צו ראשון?

אם טרם התמיינתם בצו ראשון אז אין טעם בהכנה ליום המאה כעת ונכון להשקיע בהכנה לצו ראשון כדי להגיע ליום המאה עם ציונים גבוהים ככל שניתן.

מה מודדים ביום המא"ה?

ביום המאה נעזרים במספר כלי מיון הכוללים בתוכם: מבחנים, משימות קבוצתיות ותרגילים אישיים. בעזרת אותם כלי מיון המאבחנות מקבלות הערכה בנוגע ליכולות תעסוקתיות כמו:

  • יכולות בינאישיות – הדרכה, טיפול באדם, פיקוד ועבודת צוות.
  • יכולות קוגניטיביות – הפעלה טכנית, תפיסה מרחבית ועיבוד מידע.
  • יכולות אישיות – השקעה והתמדה, התנהגות מסגרתית ובגרות ובשלות.
  • יכולות ביצוע – קשב מתמשך וניהול וארגון.

ככל שיהיה יותר מדדים ליחידת מיטב במיוני יום המאה כך יוכלו להתאים תפקידים מתאימים ליכולות המועמדים.

למי יש יום מא"ה?

בעבר היו מבצעים רק את הצו ראשון אבל צה"ל הבין שכדי להשיג את המועמדים הטובים ביותר לתפקידים שיש לו להציע הוא חייב לבצע עוד מיונים מלבד המיונים בצו ראשון – כך נולד יום המא"ה.

בהתחלה ביצעו פיילוט בו רק בנות היו מקבלות מיון ליום המא"ה אך לאחר הצלחת הפיילוט צה"ל החליט כי גם בנים יבצעו את יום המא"ה ויעברו את כל התחנות שבו כדי שיוכלו לאתר את המועמדים הטובים ביותר לתפקידים בצה"ל.

קבלת מיון ליום המא"ה זו זכות ולא כל המועמדים שמבצעים צו ראשון בוודאות יקבלו זימון ליום המא"ה. הזימון תלוי בעיקר במעבר ציוני סף בצו ראשון שאם לא עוברים אותם אז אין הצדקה לבצע מיון ליום המא"ה בגלל שעלות המיון ליום המא"ה עולה הרבה כסף לצה"ל כאשר מכון חיצוני מקצועי מבצע את המיון.

שאלה: לא קיבלתי זימון ליום המאה?

אם טרם קיבלתם זימון ליום המאה ואתם חושבים שאתם זכאים אז עליכם:

  • לפנות למרכז השירות של יחידת מיטב במספר 1111 או לעמוד הפייסבוק של מיטב.
  • אם לא קיבלתם צו הזימון ליום המאה אבל אתם יודעים את תאריך הזימון (דרך האזור אישי או הודעות שקיבלתם) אז ניתן לגשת למיון עם תעודת זהות בלבד.
  • תוודאו כי הפרטים האישיים באזור האישי באתר מתגייסים נכונים ועדכניים (פלאפון ואימייל) כך שלא יקרה מצב בו שולחים לכם הודעות וזימונים ואינכם מקבלים אותם.

מתי מקבלים זימון ליום המא"ה?

מקבלים מיון ליום המא"ה מספר חודשים לאחר שסיימתם את המיונים בצו ראשון הכוללים את התחנות הבאות: אימות נתונים, ראיון אישי, בדיקה רפואית  ומבחנים פסיכוטכניים לצו ראשון.

Army icons created by Good Ware – Flaticon

לרוב, חולפים מספר שבועות מהרגע שמקבלים הודעה על המיון ליום המאה עד לתאריך המיון. עד המיון ליום המאה אתם צפויים לקבל מספר הודעות (גם דרך המייל) הכוללות בתוכן דרישת אישור השתתפות ביום המיון עצמו (אם לא תאשרו את המיון לא תוכלו לבצע את המיון ליום המאה).

לאחר שסיפקתם אישור השתתפות אתם צפויים לקבל הודעה נוספת יום/יומיים לפני המיון עם פרטים על תהליך המיון הכולל הסברים וכללים שיש לפעול לפיהם (ייתכן שיבקשו ממכם מסמכים נוספים כגון: הצהרת בריאות).

ההודעה הבאה שתקבלו תהיה בבוקר יום המאה אשר יכלול קישור למבחנים הפסיכוטכניים או קישור לזום (תלוי באיזה חלק תתחילו את יום המאה) וגם קישור לקבוצת וואסטאפ בה תוכלו להעלות שאלות ולקבל תשובות מהמאבחנות במהלך כל היום.

ההודעה הבאה תתקבל לאחר שסיימתם את החלק הראשון של היום עם קישור לחלק השני שיכול להיות או המבחנים הפסיכוטכניים או קישור לזום.

שעות מיון יום המא"ה נעות בין השעות 8:00-16:00 וצריכים להיות נוכחים חצי שעה לפחות לפני המיון כדי לוודא שהמיון יתחיל ללא תקלות ואתם עומדים בכללים. אם אתם נמצאים בחו"ל אז יש לפנות ליחידת מיטב על מנת שיתאימו את שעות המיון הנדרשות וכן.

מי והיכן מבצעים את המיונים ליום המא"ה?

כאשר ביצעתם את הצו ראשון בלשכת הגיוס נדרשתם להגיע פיזית ללשכת הגיוס ומי שהיה אחראי על המיונים היו אלה אנשי צבא: מראיינות, מאבחנות פסיכוטכניות, רופאים צבאיים או פקידים מהלשכה.

אך ביום המא"ה לא נדרש להגיע פיזית והמיון מתבצע דרך שיחת וידאו בזום (רק במחשב ודרך האינטרנט) ולא אנשי צבא אחראים עליו אלא אנשי מקצוע מתחום המיונים לעבודה.

מי שמבצע את המיונים ביום המא"ה אלו מכונים מקצועיים חיצוניים המספקים שירות לצה"ל (נכון ל-2022 הבנות עוברות ב"אדם מילא" ואילו הבנים עוברים "קינן שפי") שמעסיקים אנשי מקצוע שמתעסקים בתחום המיונים לעבודה עבור חברות וארגונים גדולים מלבד צה"ל.

אם יש לכם שאלות או בעיות טכניות עליכם לפנות למכון עצמו שפרטיו ישלחו אלין בבוקר המיון.

שאלה: מה עושים אם בבית אין תנאים מתאימים ליום המאה?

במידה ואין לכם תנאים מתאימים בבית לביצוע יום המיון (ציוד נדרש, רעש וכו') ניתן לפנות למכון המיון ולבקש לקבל עמדה במכון המיון עצמו בו תבצעו פיזית את יום המאה באופן דיגיטלי בדומה למועמדים האחרים. המיקומים האפשריים לביצוע יום המאה:

  • תל אביב
  • חיפה
  • באר שבע
  • ירושלים

מה ההבדל בין הצו ראשון ליום המאה?

בצו ראשון ישנם שלבי מיון יותר כלליים שמטרתם לקבל פרטים כלליים על המועמד ביניהם נתונים שאינם תלויים במועמד כגון: נתונים אישיים, פרופיל רפואי ועוד.

לעומת זאת, יום המאה הוא יום בוחן יותר יכולות וכישורים שנדרשים לתפקידים מבחינת תעסוקתית ובגלל זה ראשי התיבות של יום המא"ה הן יום מיון איתור והתאמה.

בעוד שאת הצו ראשון כל המועמדים לשירות צבאי מבצעים, את יום המאה לא כולם מבצעים מכיוון שזה תלוי האם המועמד לשירות עבר את הסף הדרוש בצו ראשון כדי לקבל מיון ליום המאה.

מה יותר חשוב הצו ראשון או יום המאה?

גם הצו ראשון וגם יום המאה הם מיונים חשובים שכדאי לקבל בהם ציונים גבוהים כמה שניתן! מכיוון ששילוב הציונים ב-2 ימים אלו קובע את התפקידים אליהם ניתן להתמיין.

חשיבות הציונים בצו ראשון או ביום המאה תלויה בתפקידים אליהם אתם רוצים להתקבל מכיוון שכל תפקיד בצה"ל כיום דורש ציונים מסוימים במדדים שונים. לדוגמא: אם המדדים החשובים לתפקיד של טייס מתקבלים בצו ראשון אז הצו ראשון יותר חשוב מיום המאה אך אם המדדים החשובים לתפקיד של מתכנת מתקבלים ביום המאה אז יום המאה יותר חשוב מהצו ראשון.

התחנות ביום המאה

התחנות ביום המאה מורכבות מתחנות שהם במסגרת קבוצתית (עד 6 מועמדים במסגרת) ומנגד תחנות שיש לבצען לבד. התחנות שמתבצעות במסגרת קבוצתית הן הדינמיקה הקבוצתית (משימות שמתבצעות עם מועמדים אחרים) וההדרכה והתחנות שמתבצעות לבד, הן: סימולציות תפקידים (מול מאבחנת), מבחנים פסיכוטכניים ושאלון כושר שדה.

סדר התחנות ביום המאה איננו על פי הסדר שציינתי למעלה והוא יכול להשתנות. לפעמים מבצעים את המבחנים הפסיכוטכניים בסוף היום ולפעמים מבצעים את המבחנים בהתחלה.

ציונים ביום המאה

מלבד הציונים של הצו ראשון שחשוב שתקבלו בהם ציונים גבוהים, חשוב באותה מידה ואפילו יותר לקבל ציונים גבוהים ביום המאה. מכיוון שמי שקיבל בצו הראשון נתונים גבוהים ופישל ביום המאה לא יוכל להתקבל להרבה מקומות ומנגד מי שהוציא ציון נמוך בצו ראשון והצליח ביום המאה נפתחות בפניו הרבה דלתות.

הציונים של יום המאה מתקבלים כשבועיים לאחר שסיימתם אותם. הציונים מרכיבים ציון כללי שנקרא ציון פרופיל תעסוקתי (צפ"ת) שמורכב מהרבה תתי ציונים (מדדים) שהציון בהן נע בין 1 (הציון הנמוך ביותר) לבין 5 (הציון הגבוה ביותר).

ציוני יום המאה

אלו המדדים שמרכיבים את הציון הכללי ביום המא"ה (חלקם מפורסמים וחלקם לא):

  • הדרכה: מדד המצביע על כישורי העברת חומר תיאורטי ופרקטי לאנשים אחרים.
  • ניהול וארגון: מדד המצביע על יכולות של ניהול וארגון מידע.
  • עיבוד מידע: מדד המצביע על יכולות של הסקת תובנות ממידע.
  • קשב מתמשך: מדד המצביע על יכולות ריכוז גבוהות לפרק זמן ארוך.
  • בגרות ובשלות: מדד המצביע על אופי בוגר ובשל שלוקח אחריות.
  • הפעלה טכנית: מדד המצביע על כישורים טכניים.
  • פיקוד: מדד המצביע על כישורים פיקודיים והנהגה.
  • עבודת צוות: מדד המצביע על יכולת העבודה עם אנשים אחרים.
  • השקעה והתמדה: מדד המצביע על יכולות להשקיע ולהתמיד במשימות.
  • טיפול באדם: מדד המצביע על כישורים בין אישיים ורגישות לזולת.
  • התנהגות מסגרתית: מדד המצביע על יכולת להתנהל בצורה מסגרתית.
  • תפיסה מרחבית: מדד המצביע על יכולות מרחביות (מיקומים מפות..).

מדדים נוספים

  • יכולת טכנית: מדד המצביע על יכולות ניתוח טכניות.
  • שדה: מדד המצביע על כישורים להסתדר בשטח.
  • תגובתיות: מדד המצביע על מהירות תגובה.

כיצד הציונים ביום המאה נקבעים?

בחלק מהמדדים קל להבין איך קבעו את הציון בהם, למשל במדד הדרכה: ישנה תחנה בה אתם נדרשים להעביר הדרכה למועמדים האחרים ולכן הציון בתחנה זו משוקף ישירות בציון המדד "הדרכה". לעומת זאת, חלק מהמדדים נקבעים לפי מספר תחנות או/ו מספר מבחנים פסיכוטכניים שעשיתם ולכן קשה להצביע בדיוק מה השפיע על המדד מכיוון שהוא הושפע ממספר תחנות או מבחנים.

למרות מה שציינתי בפסקה הקודמת ידוע כי המבחנים הפסיכוטכניים משפיעים על המדדים הבאים: קשב מתמשך, דיוק ותגובתיות, ניהול וארגון, עיבוד מידע, תפיסה חזותית, יכולת טכנית. במקביל ידוע כי המבחנים בזום משפיעים על המדדים הבאים: הדרכה, בגרות ובשלות, פיקוד, עבודת צוות, השקעה והתמדה, טיפול באדם והתנהגות מסגרתית.

חשוב שתדעו כי הציונים של הצו ראשון ויום המאה לא משפיעים רק על איזה תפקידים ניתן  להתמיין לפני הגיוס לצה"ל אלא הם גם משפיעים על תתי התפקידים שאליהם תוכלו להתמיין במהלך השירות. נניח והתקבלתם לחיל השריון כטנקיסטים אז בתוך הטנק יש מספר תפקידים: נהג, מפקד, תותחן וטען. כל אחד מהתפקידים הללו דורש יכולות וכישורים שונים ולכן הציונים שלכם יכולים להכריע האם תהיו תותחנים בטנק או נהגים. באותה מידה הציונים של יום המאה יכולים להכריע את התאמתכם לקצונה ופיקוד.

שאלה: האם ניתן לקבל 100 בכל הציונים (בפועל 5 שהוא הציון המקסימלי)?

כן! ואפשר לראות בלינק הבא ציונים שמישהו קיבל כמעט בהכל 5! (כנראה שהתמונה נערכה בפוטושופ אבל בתיאוריה זה אפשרי…) כל מדד עומד בפני עצמו ולא משפיע על המדדים האחרים. לכן, ניתן לקבל את הציון הגבוה ביותר בכל מדד ללא תלות במדדים אחרים אז תצליחו ותנו 5!

ערעור על הציונים ביום המא"ה

לאחר פרסום הציונים שלכם ביום המא"ה אתם זכאים להגיש ערעור על הציונים אם הציונים אינם מספקים אתכם ואתם חושבים שמגיע לכם ציונים יותר גבוהים במדדים מסוימים!

הסיבות שבגינן ניתן להגיש ערעור (אשר לא עלו במהלך יום המאה) הן:

  • לא הרגשתם טוב ביום המיון מסיבות רפואיות, רגשיות או אחרות (אם שכחתם לקחת תרופה כלשהיא).
  • חל שינוי משמעותי ביכולות האישיות שלכם בעקבות ניסיון (למשל מדד ההדרכה שלכם השתפר בעקבות ביצוע הדרכות בשנת השירות או מדד הפיקוד שלכם עלה בעקבות שנת מכינה וכו')
  • אם במהלך המיון היתה לכם תקלה טכנית שהזיקה לביצועים שלכם (הפסקת חשמל, בעיות קליטה, חפירות בשכונה)
  • אם אתם חושבים שהציונים שקיבלתם אינם משקפים נכונה את היכולות והכישורים שלכם.

מה נדרש לצרף לבקשת הערעור?

  • יחידת מיטב מספקת פורמט מובנה של מכתב אישי המפרט את המדדים עליהם תרצו להיבחן בשנית ואת הסיבות לבקשת הערעור.
  • יחידת מיטב מספקת פורמט מובנה של חוות דעת שאותה אחראי למלא גורם חינוכי המכיר את אתכם (מחנך, מנהל מכינה, רכז בתנועת נוער וכו').
  • כל מסמך רלוונטי שמגבה את הבקשה שלכם: גיליון ציונים, מכתבי המלצה, סמינריונים, תעודת קורס וכו'.

דגשים לערעור

  • הגשת בקשת ערעור ליום המא"ה היא חד פעמית אז תשתדלו להגיש אותה בצורה מסודרת ועם כל מה שדרוש בבקשה. אם בקשת הערעור תישלל אז בקשה חדשה תיבדק רק אם עברה שנה לפחות מהבקשה הקודמת והמועמד לשירות נמצא במכינה או בשנת שירות.
  • אם הערעור הוא על המבחנים הפסיכוטכניים אז יהיה עליכם לצרף גיליון ציונים וכמובן מומלץ מסמכים נוספים שתומכים בבקשה כמו: תעודת הצטיינות, קבלה למסלולים מיוחדים, מכתבי המלצות וכו'.
  • זמן הטיפול והמענה לפי מיטב הוא עד 14 יום מיום הגשת הבקשה.
  • אם אישרו לכם ביצוע מבחן מחדש אז הציון הקובע הוא הציון האחרון ולא הציון הגבוה מבין השתיים.

כיצד קובעים את התפקיד בצה"ל לפי הציונים ביום המאה?

היחידות בצה"ל מגדירות מהן היכולות שצריך בכל תפקיד שיש לאייש אותו אצלן. כאשר מועמדים מבצעים את המיונים בצו ראשון וביום המאה מתקבלים הציונים לפי מדדים שהוגדרו מראש. אם המדדים של המועמד לתפקיד גבוהים ביחס לדרישות התפקיד אז יש סיכוי טוב שהוא יקבל זימון לתפקיד.

דוגמא להמחשה: נניח שחיל הים מגדיר כי הם מחפשים תוכניתן עם היכולות הבאות לפי סדר העדיפויות הבא: יכולת טכנית, סדר וארגון, השקעה והתמדה ועבודת צוות. במקביל חיל האוויר מגדיר כי הם מחפשים מפקד כיתה עם היכולות הבאות לפי סדר העדיפויות הבא: הדרכה, פיקוד, השקעה וטיפול באדם.

נניח ויחידת מיטב ממיינת 10 מועמדים שונים שכל אחד מהמועמדים מקבל מדדים עם ציונים גבוהים ומדדים עם ציונים נמוכים. מתוך כל 10 המועמדים יש 3 מועמדים שקיבלו ציונים גבוהים במדדים לתפקיד התוכניתן ו3 מועמדים שקיבלו ציונים גבוהים לתפקיד מפקד כיתה בחיל האוויר כאשר אחד מתוכם הוא גם מועמד לתפקיד תוכניתן.

בתרחיש שהצגתי אפשר לראות כי מיון מועמדים לתפקידים יכול להיות מורכב ולפעמים ישנם שיקולים נוספים שצה"ל נדרש לקחת בחשבון כמו למשל האם עדיף לאפשר למועמד להיות תוכניתן על פני מפקד כיתה (שאז יש פוטנציאל גבוה יותר לקצונה… כמובן שזה לא מחייב).

דחיית יום המאה

ההמלצה שלי היא להשתדל לא לדחות מיונים אבל אם אתם חייבים לדחות את המיון ליום המאה אז ניתן לדחות את המיון ליום אחר. איך משנים את תאריך יום המאה? ניתן לעשות זאת ב-2 דרכים:

  1. פנייה ישירה ליחידת מיטב דרך מספר הטלפון 1111 או דרך הפייסבוק;
  2. באזור אישי באתר מתגייסים ישנו כפתור המאפשר לשנות את תאריכי הזימונים וניתן דרכו לשנות תאריך שלך מיון.

אי התייצבות ליום המא"ה

אם לא תגיעו ליום המא"ה זה יהיה פספוס שלכם ולא תוכלו לקבל בעתיד שאלון העדפות ולהתמיין לתפקידים הדורשים את המיון ולכן צה"ל ייקבע את תפקידכם לפי צרכיו.

סיפור אישי

אל תעשו את הטעות הכי גדולה בשירות הצבאי שלי. טרם הגיוס שלחו לי זימון למיון מסוים ולצערי הקדמתי את המיון ביום אחד ושרפתי לי 5 שעות באותו יום כי הסתבר שהתאריך היה בכלל יום למחרת😔.

הייתי ילד עקשן והחלטתי שלמחרת אני לא אעשה שוב פעם נסיעות של 5 שעות ולא הלכתי למיון למרות שההורים שלי היו מוכנים אפילו להסיע אותי עד המקום. בדיעבד הסתבר לי שהיה מדובר במיון שמשבץ לתפקידים איכותיים במודיעין ואילו הייתי הולך חיי כנראה היו פונים לכיוונים מגשימים יותר בשירות צבאי ובאזרחות.

טיפים ליום המאה

  • הכנה! הכנה! הכנה! יש משפט שאומר "מפתח חשוב להצלחה הוא ביטחון עצמי ומפתח חשוב לביטחון עצמי הוא ההכנה". אני חושב שהמשפט הזה נכון מאוד וככל שתאמינו בעצמכם כך תצליחו אך בשביל זה חשוב בתעשו את המירב כדי להגיע מוכנים לכל אתגר שניצב בפניכם.
  • שינה טובה! חשוב לפני יום מיונים ובכלל לפני כל יום חשוב שתשנו טוב בלילה. אם השינה שלכם איננה מסודרת בדרך כלל אז תשדלו כמה ימים לפני המבחן להסדיר אותה כדי שלילה לפני השינה תקומו רעננים וחדים כי תצטרכו את זה במיונים.
  • תשתדלו להיות רגועים! המטרה של יום המאה איננה להכשיל אלא לאתר את היכולות והכישורים הייחודיים לכם ולנסות להביא אותם לידי ביטוי בשירות הצבאי. לכן גם אם אתם גרועים בהדרכה בפני אנשים או שיש לכם גמגום שמכשיל אתכם אז הכל טוב! תבצעו את המשימה על הצד הטוב ביותר שלכם – מקסימום צה"ל יבין שהדרכה זה פחות בשבילכם ויתאימו אתכם לתפקיד מתאים יותר עבורכם (האם עדיף שלא יבצעו את המיון ואז יעניקו תפקיד הדרכה למישהו שהוא לא טוב בזה וירגיש רע בשירות הצבאי?).
  • תשתדלו להנות! לפעמים החוויה שאתם עוברים תלויה בנקודת המבט שלכם. אם תראו את יום המאה כסוג של יום כיף מלא משימות ואתגרים חברתיים אישיים אז תוכלו אפילו להנות מביצוע אותן משימות.
  • לעדכן את האנשים סביבכם! דמיינו שאתם באמצע שלב ההדרכה ופתאום אח שלכם נכנס והוא מוציא אתכם מריכוז או גורם לכם למבוכה כי הוא נכנס עם תחתון לחדר (לא נעים). אז תעדכנו את בני הבית שיש לכם יום מיונים חשוב מאוד של הצבא ושלא יפריעו לכם במהלך אותו יום עד לסיום המיונים.
  • ארגון סביבת העבודה שלכם! לפני יום המיונים תדאגו כי יש בסביבת העבודה שלכם כל מה שאתם צריכים (ניתן לצאת מהחדר בהפסקות), כדאי להכין בין היתר:
    • מסמכים חשובים כמו תעודת זהות והזימון ליום המאה.
    • אוכל ושתייה.
    • דפי A4ועטים וטושים.
    • עמדה נוחה (לא מומלץ בספה/ספא או במיטה).
    • תכינו את עצמכם ליום ארוך שיימשך עד 16:00.
  • תהיו מוכנים חצי שעה לפני! כדאי שתדאגו כי הכל מוכן אצלכם חצי שעה לפני המיון כדי שתהיו פחות לחוצים ביום המיון. תדאגו להתפנות בשירותים, לאכול, לשתות ולהתפלל לפחות חצי שעה לפני יום המאה.
  • תקפידו על הכללים ותבקשו רשות! אל תשלחו הודעות לחברים או תחפשו תשובות באינטרנט ואל תנסו להתחכם בנוגע לכללים. תמיד תבקשו אישור לפני שאתם מבצעים פעולה מסוימת (משפיע גם על מדד התנהגות מסגרתית), למשל: אם אתם צריכים ללכת לשירותים אז תבקשו אישור לצאת.
  • אם יש ספק אין ספק! אם אתם מתלבטים בנוגע לכללים אז תשאלו. אם המאבחנות קולטות שפעלתם שלא על פי הכללים אז יורידו לכם ציון ולא יעדכנו אתכם בכלל שזה קרה (שימו לב כי יש 2 מאבחנות בזום אחת מנהלת את יום המיון ואחת משקיפה מהצד עליכם).
  • ניצול הפסקות בין התחנות! כאשר אתם מקבלים הפסקה בין התחנות אז תדאגו להתרענן בהפסקה אם זה דרך שתיה ואוכל או שירותים וריענון פנים.
  • ביצוע יום המאה רק דרך מחשב! לא ניתן לבצע את יום המיון דרך הטלפון. שמעתי על כאלה שעשו זאת בפלאפון בהנחה וזה נכון אז זו טעות חמורה מצידם שבטוח הזיקה להם מכיוון שהמשימות ביום המאה מותאמות לביצוע במחשב ואילו הפלאפונים לא בנויים למשימות הללו ולכן שימוש בפלאפון יפגע בציונים הן בחלק של מבחני יום המאה והן בזום יום המאה.
  • לכבד את המעמד! זה שאתם מבצעים את יום המאה בחדר השינה שלכם לא מצדיק שתלבשו גופיה או פיג'מה ליום המאה, תכבדו את המאבחנים ואת המעמד ותגיעו בלבוש נורמלי ומכבד (ולמשקיעים מביניכם תדאגו לתאורה שתחמיא לכם בזום).

טיפים ליום המאה בזום

  • ניסיון בשימוש בזום לפני המיון! אם זו פעם ראשונה שלכם עם מערכת בזום אז חשוב תתנסו בשימוש במערכת לפני יום המאה, תתרגלו דיבור עם חברים או משפחה ותשחקו עם האפשרויות במערכת.
  • הכנת הציוד האלקטרוני! תוודאו כי כל הציוד עובד כמו שצריך:
    • המחשב עובד כשורה.
    • אין בעיות תקשורת באינטרנט.
    • המיקרופון עובד ושומעים אתכם.
    • מערכת השמע עובדת ואתם שומעים את האנשים שבצד השני.
    • המצלמה עובדת ורואים אתכם.
    • שעון יד (לא ניתן להשתמש בפלאפון אז שעון יוכל לעזור).
  • תשקיעו ותתמידו! השקעה והתמדה זהו אחד המדדים שעליו אתם מקבלים ציון ואין סיבה שכל מי שמבצע מיון ליום המאה לא יקבל 100 (5)! במהלך המיונים תפגינו רצינות והיו ערנים לזמנים ולהוראות של המאבחנות.
  • שתפו פעולה! עבודת צוות זהו אחד המדדים שעליו אתם מקבלים ציון ואין סיבה שכל מי שמבצע מיון ליום המאה לא יקבל 100 (5)! במהלך המיונים הקשיבו למועמדים אחרים, תחמיאו, תשתפו את המחשבות שלכם לא בכוחניות אלא באווירה טובה ותנו הרגשה של צוות – המועמדים האחרים אינם מתחרים שלכם וכל אחד מחברי הקבוצה נמדד בפני עצמו לכן אין טעם להתחרות אחד בשני ולהזיק.
  • לעשות את המאמץ! ישנם הרבה מועמדים שתחנות מסוימות ביום המאה מלחיצות אותם, במיוחד תחנת ההדרכה. המטרה של יום המאה איננה להכשיל אלא לאתר את היכולות והכישורים הייחודיים לכם ולנסות להביא אותם לידי ביטוי בשירות הצבאי לכן גם אם אתם גרועים בהדרכה בפני אנשים או שיש לכם גמגום אז הכל טוב! תבצעו את המשימה ותשדלו לתת את הכי טוב שלכם – מקסימום צה"ל יבין שהדרכה זה פחות הקטע שלכם וכך הם יתאימו אתכם לתפקיד יותר טוב (האם עדיף שלא יבצעו את המיון ואז יעניקו תפקיד הדרכה למישהו שהוא לא טוב בזה וירגיש רע בשירות הצבאי?). אם אתם למזער את הפחד לקראת התחנה אז הפתרון הוא לבצע הכנה! תדריכו בפני חברים או משפחה על נושאים מסוימים ותקבלו מהם משוב כיצד להשתפר.
  • תהיו עצמכם! יש משפט שאומר "תהיו עצמכם כי כל השאר תפוסים" הכוונה במשפט זה הוא שהכי נכון להיות מי שאתם מכיוון שזו הגירסא הטובה ביותר שלכם. אם תנסו להיות מישהו שאתם לא אז כנראה שתהיו גירסא פחות טובה שלכם.
  • לא תמיד יש תשובות! בסימולציות האישיות מתקילים אתכם במצבים בהם לא ניתן לרצות את כולם ואז בוחנים אתכם כיצד אתם מתמודדים במצב של חוסר שביעות רצון של גורמים מסוימים כלפיכם. אז תפנימו שלא תמיד יש תשובות ולא ניתן תמיד לרצות ולכן מה שעליכם לעשות זה את הכי טוב שאתם יכולים.
  • רכשו ידידים! לא מזיק להתחבר לאנשים וליצור חברויות גם אם מדובר בידידים ליום אחד. אם יש לכם חלון מסוים בו יש לכם הזדמנות להכיר את המועמדים האחרים ולעשות שיחה לא פורמלית אז שווה לעשות זאת כי זה יוריד לכם את המתח ותרגישו יותר טוב במהלך המיון עצמו.
  • שפת גוף וטון דיבור! כל שיח בין אנשים כולל בתוכו 2 מרכיבים: תוכן ורושם. התוכן אלו המילים שאתם מוציאים מהפה אך הרושם נוצר משפת הגוף וטון הדיבור שלכם. רוב האנשים שמים דגש על התוכן אך אומרים ש-80% מהתקשורת נעשית דרך שפת הגוף וטון הדיבור.

טיפים ליום המאה במבחנים הפסיכוטכניים

  • להתכונן לפני לקראת המבחנים הפסיכוטכניים! בטח שמעתם מאנשים או מיחידת מיטב שלא צריך להתכונן או שללמוד לא יעזור כי מדובר בחומר שאי אפשר ללמוד – אז מדובר בשקרים. אמרו אותו דבר על ההכנה לצו ראשון שלא צריך להתכונן ואי אפשר להתכונן מה שקרה בפועל זה שמי שהתכונן זכה ומי שלא התכונן הפסיד (אפילו מפקדים לשעבר מיחידות מיטב הכינו נוער לקראת המיונים). כך גם היה בפסיכומטרי (מבחן הקבלה לאוניברסיטה) שמי שלמד יותר לפני והתכונן קיבל ציון גבוה יותר וכך היה בנוגע למגוון מבחנים אחרים.
  • אם אתם לא יודעים את התשובה אז נחשו כדי להספיק שאלות אחרות! אם תסמנו תשובה לא נכונה אז אין ניקוד שלילי על תשובה שלילית אלא יש ניקוד רק על תשובות נכונות.
  • לקרוא את ההוראות בשאלות ולהבין את הדוגמאות המופיעות שם! בחלק מהמבחנים לפני שמתחילים את המבחן ישנו חלק של הוראות שאיננו על זמן ולעיתים יש שם שאלות לדוגמא אז זו ההזדמנות שלכם להבין טוב את המבחן לפני שתתחילו אותו.
  • לפעמים הבנת השאלה היא 50% מהפתרון! לדעתי המשפט הזה נכון לכל המבחנים שיש, הבנה ברורה של השאלה תוביל אתכם לדרך הפתרון.
  • מעקב אחרי זמנים! החלק המאתגר במבחן הוא מגבלות הזמן אז שימו לב שאתם מתקדמים בקצב טוב במהלך המבחן, תדעו לדלג על שאלות מורכבות בניסיון לתפוס שאלות פשוטות יותר ותנסו להספיק לנחש את כל השאלות לפני תום הזמן.
  • אם יש משהו שהפריע לכם לביצוע המבחנים תעדכנו ברגע שתוכלו את המאבחנות! תקלות, שינויים מהתוכנית מתרחשים ומכיוון שיום המאה מתבצע באמצעות האינטרנט אז עולים הסיכויים לתקלות טכניות אז יש לכם תקלה כלשהיא או בעיה תעלו אותה מול המאבחנת.

טיפים ליום המאה

דגשים ליום המאה

  • לא לאחר ליום המאה! אם תגיעו באיחור אז יצטרכו לדחות לכם את יום המיון ואז אתם מסתכנים בקבלת פחות מיונים בעתיד או פספוס של יום המאה.
  • יום המאה הוא יום חד פעמי! הסיכוי להזדמנות שנייה הוא קלוש ולכן אל תבזבזו את היום הזה ותעשו את הכי טוב שלכם.
  • ביצוע יום המאה לא יפגע בכם! יום המאה רק פותח לכם עוד דלתות ואיננו נועל דלתות לכן אין לכם מה להפסיד אם תשקיעו ביום זה ותבצעו אותו.
  • אין הקלות ביום המאה! לא מדובר במבחן בגרות וההקלות שיש לכם לבית הספר לא תופסות ליום המאה.
  • בנים בנפרד ובנות בנפרד! המיון ביום המאה מתבצע בנפרד כך שיש קבוצות של בנים וקבוצות של בנות.
  • אסור שימוש בעזרים ללא אישור! אל תשתמשו בעזרים חיצוניים כמו פלאפונים, אנשים ומחשבונים במהלך יום המאה ללא קבלת אישור מהמאבחנת.
  • רק לאחר שתסיימו את יום המאה תוכלו למלא את המנילה (שאלון העדפות)!
  • האח הגדול משגיח! במהלך כל יום המאה אתם נדרשים כי המיקרופון והמצלמה יעבדו כל הזמן.

תחנות זום יום המאה

לאחר שהבנתם את חשיבות יום המאה נעבור על התחנות המרכזיות שיש ביום המיון:

  1. הצגה עצמית.
  2. משימות קבוצתיות (דינמיקה קבוצתית).
  3. הדרכה
  4. סימולציות אישיות

הצגה עצמית

"התחנה הראשונה" ביום המאה בזום היא ההצגה עצמית ותעשו זאת במסגרת קבוצתית בזום. בהצגה העצמית יש לכם הזדמנות לרושם ראשוני כלפי חברי הקבוצה והמאבחנות אז אל תמעיטו בחשיבות תחנה זו ותזכרו שאין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני.

מבנה טוב של הצגה עצמית:

  • שם מלא ומהיכן
  • קצת פרטים עליכם (לפי סדר העדיפות הבא: שעות פנאי, מעורבות חברתית, ספורט).
  • ייתכן ויבקשו ממכם לדבר על דבר נוסף, נניח האם יש רקע בזום ומאיפה?

 

דוגמא להמחשה: היי, קוראים לי שובל לוי מהרצליה, בשעות הפנאי שלי אני נפגשת עם חברות, הולכת לחוג זומבה 3 פעמים בשבוע, אני אוהבת לקרוא ספרים ולנגן בתופים… אני עם רקע בזום מבית הספר – לומדת בזום כמעט שנה.

זום טיפ

כשמשתמשים בזום, עדיף כשמישהו מדבר – רק הוא יהיה עם מיקרופון פתוח, וכל השאר יהיו על שקט – כדי שלא יפריעו לו וישמעו אותו טוב. וכאשר אתם מדברים בקבוצה להשתדל ליצור קשר עין ולכן לעיתים להביט במצלמה של המחשב.

משימות קבוצתיות ביום המאה (דינמיקה קבוצתית)

בתחנה שנייה של המשימות הקבוצתיות נדרשים לבצע משימות קבוצתיות עם המועמדים האחרים במשך זמן של כשעה-שעה וחצי.

מה בודקים במשימות הקבוצתיות?

כפי שציינתי בהסבר על הציונים ביום המאה המטרה של תחנת המשימות הקבוצתיות היא לתת ציונים למדדים הבאים: בגרות ובשלות, פיקוד, עבודת צוות, השקעה והתמדה, טיפול באדם והתנהגות מסגרתית.

הציונים למדדים אלו נגזרים יותר בהיבטים של התקשורת ופחות תוכן הדברים או את רמת ביצוע המשימות וההצלחה בהן. אלו הנקודות שיש לשים לב אליהם:

  • תרבות דיון
  • השתתפות בדיון
  • תשומת לב לזמן ולמשימה
  • למי מקשיבים ולמי לא
  • הצגת עמדה
  • הובלת דיון
  • הצגת פשרה

במהלך כל המשימות הקבוצתיות חשוב שתביעו את דעתכם על נושאים שעולים וגם תנמקו אותן כדי שתקבלו ציון מקסימלי.

במהלך המשימות הקבוצתיות יש מאבחנת מובילה ומאבחנת שקטה: המובילה מנהלת את כל הדינמיקה הקבוצתית ומדברת ומעבירה את התחנה. המדריכה השקטה – בד"כ עם חלון זום מוחשך – והיא יושבת מול טבלה – ורושמת עליכן הערות ונקודות בכל משימה ומשימה.

מהן המשימות הקבוצתיות ביום המאה?

פחות חשוב שתדעו מה המשימות הקבוצתיות ויותר חשוב שתבינו את מטרתן וכיצד יש לפעול כדי לקבל ציונים גבוהים. משימות יכולות להשתנות כל הזמן ואם בשנה א' זה היה קבוצת משימות א' אז שנה ב' יכולה להיות קבוצת משימות ב' שהיא שונה לגמרי מהתוכן אך הם מודדים את אותם דברים שמדדו בקבוצת משימות א'.

קבוצת משימות שיכולה להיות לכם היא כזו שכוללת מספר משימות:

  1. מציאת המשותף בקבוצה.
  2. קבלת החלטות קבוצתיות.
  3. החלטה על פרויקט.
  4. הכנת פרסומת לפרויקט
  5. חלקות כספים בהתאם.
  6. ציור משותף.

במשימות הללו יש לכם הזדמנות להציג את האחריות, התנדבות, יוזמה שאתם מוכנים לקחת, כיצד אתם מתנהלים בעבודת צוות ואיך אתם דואגים לחברי הקבוצה האחרים (נותנים במה למועמד שקט להביע את דעתו), כיצד אתם מקפידים על הכללים וכו'. שימו לב שלא דיברתי בכלל על ההצלחה במשימה – כי זה לא באמת מעניין מודדים אתכם ולא את המשימה!

לאחר משימה זו, כנראה תהיה הפסקה ובהפסקות יש לכם הזדמנות להכיר את המועמדים האחרים ולשבור את האווירה. יש להשתדל אחרי כל הפסקה לחזור בזמן ולהראות שאתם עומדים בזמנים.

חששות ועידוד

שמעתי על חששות מתחנה זו מכיוון שיש חשש שהמועמדים האחרים לא יהיו נחמדים. תחשבו על זה כך: המועמדים האחרים הם כאלה שחשוב להם להצליח כמוכם והם לא רוצים "לשרוף" את עצמם באי-נחמדות, שיתוף פעולה ועבודת צוות אלו דברים שיעזרו לכל חברי הקבוצה לקבל ציונים טובים ובסוף מי שלא יגיע למיונים הללו הם מועמדים פחות איכותיים ומי שכן מגיע הם איכותיים.

הדרכה ביום המאה

בתחנה זו נדרשים להעביר הדרכה למועמדים האחרים על נושא שתצטרכו לבחור מבין רשימת נושאים שיספקו לכם (ייתכן גם בבחירה חופשית). שימו לב כי מערך ההדרכה (מצגות וחומרים) מוכן כבר ולא נדרש לבנות אותו אלא רק להעביר למועמדים האחרים. משך זמן תחנה זו הוא כשעה כאשר כל המועמדים העבירו הדרכה לחברי הקבוצה.

כפי שציינתי בהסבר על הציונים המטרה של תחנת ההדרכה היא לתת ציונים למדדים הבאים: הדרכה, פיקוד, בגרות ובשלות.

איך מתנהלת תחנת ההדרכה?

קודם כל יהיה עליכם לבחור את הנושא עליו תרצו להדריך ולאחר מכן ייתן לכם זמן קצר להכין את ההדרכה (עד 10 דקות). לאחר מכן כל אחד מהמועמדים יידרש להדריך את חברי הקבוצה על הנושא שהוא בחר במשך מספר דקות (3-5 דק'). אין תור קבוע מראש לסדר מי מעביר את הסדנה ואין יחס לציון למי שעושה ראשון או אחרון.

במהלך ההכנה שלכם לרוב אתם מורשים להיעזר בעט ודף. ואני אומר, חובה להיעזר בעט ודף, להסתכל עליו תוך כדי ההרצאה – כדי לעשות הרצאה מושלמת.

מהו מבנה ההדרכה המושלם?

הדרכה טובה תהיה בנויה במבנה הבא:

  1. פתיחה: הצגה עצמית, רקע לנושא שמוצג, למה דווקא הנושא הזה?
  2. עיקר: הסבר על הנושאסוגיות או דילמות חשובות, יתרונות וחסרונות (שיתוף המועמדים האחרים), דעה אישית.
  3. סיום: סיכום קצר, הזמנת הקהל לשאול שאלות, תודה על ההקשבה.

אך בשביל להעביר הדרכה טובה לא מספיק שמבנה ההדרכה יהיה טוב אלא שהמדריך יתקשר עם המודרכים. לכן חשוב לשים דגש על הדברים הבאים: דיבור ברור ומובן, מבט – יצירת קשר עין עם הזום (מידי פעם להסתכל למצלמה), יצירת עניין, שיתוף הקהל, הצמדות להנחיות.

מה בודקים בהדרכה ביום המאה?

  1. האם הייתה הקדמה שכוללת הסבר מדוע בחרת לדבר על הנושא?
  2. האם החלק המרכזי כלל יתרונות וחסרונות, סוגיות או דילמות חשובות?
  3. האם בוצע סיכום?
  4. האם ניתנה האפשרות לשאול שאלות?
  5. האם בוצע שיתוף של החניכות האחרות?
  6. האם דיברת בצורה ברורה ובהירה? (עוצמת קול, ביישנות)
  7. דיבור, מבט, שפת גוף – שימוש בתנועות ידיים בצורה חופשית

שאלות ותשובות הקשורות בהדרכה ביום המאה

שאלה: האם מותר לבחור את אותו נושא פעמיים? כן! יציעו להחליף, אבל אין חובה ולא משווים.

שאלה: האם מותר להשתמש בוורד לכתוב לעצמי דברים? לא, יש להשתמש בדף ועט לכתוב לעצמך דברים.

שאלה: זה בסדר אם ההדרכה תהיה פחות מהזמן שהגדירו? לא, זה צריך להיות בדיוק הזמן שהגדירו לא פחות ולא יותר. אני מציע שתעשו סימולציות כדי לבחון את זה, ולפתוח שעון במהלך ההדרכה.

שאלה: האם השתתפות בהרצאה של מישהי אחרת מעלה נקודות? בעבר, כשיום המא"ה היה פרונטלי, אז השתתפות לא העלתה נק' אבל כשהשתתפו בהדרכה שלך היה עולה נקודות. כיום בזום אין לזה משמעות.

סימולציות אישיות ביום המאה (משחקי תפקידים)

לרוב, תחנת משחקי התפקידים היא התחנה האחרונה שמבצעים בזום והיא מתבצעת אחד על אחד מול המאבחנת. בתחנה זו מבצעים סימולציות או משחקי תפקידים בהם יש לכם תפקיד ומתקילים אתכם בסיטואציה מורכבת מסוימת ובוחנים אתכם כיצד היתה ההתמודדות שלכם בסיטואציה. משך הזמן של תחנה זו בנטו הוא כ-20 דקות (אך בברוטו כשעה מכיוון שמועמדים אחרים גם מבצעים זאת ובזמן זה לרוב תהיו פנויים).

מה בודקים במשימות הקבוצתיות ביום במאה?

כפי שציינתי בהסבר על הציונים המטרה של תחנת הסימולציות האישיות היא לתת ציונים למדדים הבאים: בגרות ובשלות, פיקוד, טיפול באדם והתנהגות מסגרתית.

ככל שתנהלו את "האירוע" יותר טוב כל הציונים במדדים הרלוונטיים יעלו. במהלך הסימולציות עליכם להראות שהפעלתם שיקול דעת לפתרון המצב, אתם מבינים את עומק הבעיה, מתנצלים במידת הצורך (משדרים אמפתיה), לא מטילים אחריות וחותרים לפתרון הבעיה.

מהם משחקי התפקידים שיש ביום המאה?

בדרך כלל יהיו 2 סוגי סימולציות כאשר באחת "סופגים" הטחות מבחוץ (קרבה רחוקה), נניח כנותני שירות (למשל: פקיד בנק) ומגיע אליכם לקוח לא מרוצה או עם דרישות חריגות ועליכם להתמודד מול אותו גורם שאתם מחויבים לספק לו שירות. בסימולציה השנייה תדרשו לשחק תפקיד של בעל סמכות (למשל: מנהל בנק) אשר נדרש להשתמש בסמכותו בסיטואציה מורכבת בניגוד לרצון המנוהלים תחת בתפקיד (קרבה קרובה).

לפני שהסימולציה תתחיל תקבלו הוראות שניתנו לכם (נקרא להם "כללי המשחק") ועליכם לפעול לפיהם. בכל אחת מהסיטואציות המאבחנת משחקת את התפקיד השני ולעיתים תאתגר את הסיטואציה במידת הצורך. חשוב שתדעו שהציון שלכם לא נקבע לפי שביעות הרצון של הצד השני אלא מהתמודדות שלכם במצב.

בסיום הסימולציות ייתכן שתישאלו איך הרגשתם? האם עשיתם עבודה טובה? כיצד הייתם מבצעים דברים אחרת? כמו שאמרנו מהתחלה חשוב להגיד תשובה ולנמק את התשובה ותזכרו מה המדדים שהמאבחנות מסתכלות עליהן ולא על הצלחת המשימה עצמה.

מבחני יום המאה

התחנה המרכזית החשובה הבאה ביום המאה היא תחנת המבחנים ליום המאה, תחנה זו מורכבת מהרבה מבחנים קטנים שבאים למדוד יכולות מסוימים שנקבעים לפי המדדים שיחידת מיטב הגדירה. משך זמן ביצוע המבחנים הינו כשעה וחצי וניתן לקחת הפסקות בין פרק לפרק, כמו כן אם המבחן מבוצע בבית אז יש להשאיר את המצלמה פתוחה לאורך המבחנים.

מבחני יום המאה בחלקם מזכירים את המבחנים הפסיכוטכניים שביצעתם בצו ראשון אך בחלקם הם שונים לחלוטין מכיוון שהם באים למדוד יכולות אחרים. רוב השאלות הן שאלות אמריקאיות ונדרש ממכן לבחור את התשובה הנכונה ביותר מבין האפשרויות הקיימות.

מבחן יום מאה לדוגמא

שאלות יום המאה הן יחסית מורכבות ולא ניתן להציג את כולם כאן מכיוון שצריך שהפוסט יהיה אינטראקטיבי לכן מיש במחפש מבחן יום מאה לדוגמא יכול להירשם כמשתמש ניסיון במערכת הלמידה של יום100 שם ניתן למצוא שאלות מיום המאה בחינם ומי שמעוניין בהכנה מקצועית עם הרבה מבחנים ותרגולים מוזמן להרחיב למשתמש פרימיום.

מדדים וציונים במבחני יום המאה

ישנם לפחות 11 מבחנים ביום המאה (בהכנה של יום100 ישנם יותר) שכל אחד מהמבחנים עוזר למדוד יכולות שלכם. המבחנים משפיעים על המדדים שיחידת מיטב קבעה וניתן לשייך חלק מהמבחנים למדדים מסוימים:

  1. ניתוח מידע והסקה -> מדד עיבוד מידע.
  2. לוגיקה מילולי -> מדד התנהגות מסגרתית.
  3. חשיבה צורנית -> מדד עיבוד מידע.
  4. הבנה טכנית -> מדד הפעלה  טכנית.
  5. ניווט והתמצאות -> מדד תפיסה מרחבית.
  6. כללים ופקודות -> מדד ניהול וארגון.
  7. זיהוי קידוד -> מדד ניהול וארגון.
  8. זיהוי פריט -> מדד ניהול וארגון.
  9. ערנות -> מדדי תגובתיות וקשב מתמשך.
  10. תרשימי זרימה אלגוריתם תכנות -> מדד יכולת טכנית.
  11. הוצאת מכונית אדומה -> מדד עיבוד מידע.

הכנה למבחני יום המאה

אם חשוב לכם להגיע לתפקיד הטוב ביותר שאתם יכולים בשירות בצה"ל אז אתם חייבים להתכונן למבחני יום המאה מכיוון שמדובר במבחנים שפותחים לכם דלתות לשלל התפקידים בצבא וניתן לשפר את הסיכויים שלכם להתקבל אליהם. בניגוד לתחנות זום ביום המאה ששם אתם צריכים להיתפס טוב בעיניים של המאבחנות ותלויים בחוות דעתם במבחני יום המאה הכל תלוי בכם וביכולות שלכם ולכן לפני המבחנים חשוב כי תחדדו את ואתם יכולות שתבחנו עליהם.

שאלון פעילות גופנית ושדה

בתחנה זו תדרשו למלא שאלון אמריקאי בו תענו על שאלות הקשורות לרמת הכושר שלכם והתאמה לתנאי שטח (כפי שקורה בהרבה יחידות צה"ליות). שאלון זה משפיע ישירות על מדד השדה וכמובן שבעתיד כאשר תבצעו מיונים נוספים מדד זה יתעדכן בהתאם לביצועי הכושר שלכם.

בין השאלות שניתן למצוא בשאלון הכושר גופני והשדה ניתן למצוא את השאלות הבאות:

  1. מה היתה חשיבותה של הפעילות הגופנית לגבייך במהלך שנת הלימודים הנוכחית לפני הגיוס?
  2. מה משך כל התקופה, במהלך שנת הלימודים הנוכחית ולפניה, שבה התאמנת (בפעילות גופנית כלשהי) באופן סדיר – מחוץ למסגרת שיעורי החינוך הגופני בביה"ס?
  3. מהי להערכתך רמת הכושר הגופני הכללי שלך?
  4. יחסית לחברך, היכן היית ממקםת את עצמך מבחינת היכולת הגופנית שלך?
  5. באיזו מידה לדעתך אתה מוכן מבחינת כושרך הגופני לקראת השירות הצבאי?
  6. באיזו מידה אתה חושש מהדרישות הגופניות שבשירות הצבאי?
  7. במהלך טיול באיזו מידה נהנית לשהות בתנאי שינה של שטח (אוהלים, שקי שינה)?
  8. במהלך טיול, באיזו מידה אתה נהנה באופן כללי לשהות בנאי שטח?
  9. בהשוואה לאנשים אחרים, עד כמה לדעתך, יש לך סיבולת לשהות בתנאי חום כבדים או בתנאי רעש רבים?
  10. כמה זמן ברצף, לדעתך, תוכל לשהות בתנאי שטח?

הכנה ליום המאה (איך להתכונן ליום המאה)

יש הרבה מידע על יום המאה והתחנות השונות ביום המיון אבל בשורה התחתונה מה שמעניין זה איך להתכונן ליום המאה?! אבל לפני שרצים לרכוש הכנה ליום המאה, חובה להבין למה חשוב להתכונן כי אם תדעו את הלמה אז תדעו את האיך! וכך תתמקדו במטרה!

למה חשוב להתכונן ליום המאה?

עוד שנה שנתיים מהיום אתם תתחילו שירות חובה בצה"ל, בתקופה זו תשרתו ביחידה עם חיילים נוספים ויהיה לכם תפקיד מוגדר. התפקיד שלכם יוכל להיות מש"ק ממטרות בחיל היבשה או טייס במטוס F35 שעושה גיחות במדינות השכנות או שהתפקיד יהיה אחד מתוך אלפי אפשרויות שיש לצבא להציע לכם שמתוכם יש כמה עשרות יחידות שמועמדים חולמים להתקבל אליהם – אך רק הטובים ביותר יגיעו לאותם יחידות!

מה שיקבע את התפקיד אליו תתקבלו זה הציונים שתקבלו במיונים לצה"ל בשנה שנתיים הקרובות וככל שהם יהיו גבוהים יותר כך הסיכוי להגיע לתפקיד משמעותי ומספק גבוה יותר! ואז הדבר שיחיד שתצטרכו לעמוד בו בהצלחה הוא תהליך ההכשרה בתפקיד.

התפקיד שתשרתו בו בצה"ל לא ישפיע רק על שנות שירות החובה בצה"ל אלא ישפיע גם על חיי האזרחות שלכם. ככל שתהיו בסביבה חזקה וטובה יותר כך הסביבה תשפיע על האישיות שלכם ותהיו חשופים להזדמנויות גדולות יותר הן בהיבט הכלכלי (קריירה ועסקים) והן בהיבט החברתי (חברים ושותף/ה לחיים).

אולי בעיניכם מדובר בעוד יום בחיים, אך אל תמעיטו בערכו של יום המאה (והצו ראשון) ותשקיעו כמה שאתם יכולים על מנת שלא תחמיצו הזדמנות חד פעמית שלא תחזור על עצמה!

הכנה לזום ביום המאה

הדרך הטובה ביותר להתכונן לזום ביום המאה היא להצטרף להכנה לזום ביום המאה או לצפות בהכנה לזום בסרטון אונליין ולהפיק לקחים מההכנה. אך במידה והעלות להכנה גבוהה או שאין אפשרות שמינה אז ניתן לנסות להתכונן כך:

  1. הדבר הראשון שיש לעשות כהכנה לזום ביום המאה היא ללמוד להשתמש טוב הפלטפורמה של זום (ZOOM), להבין את האפשרויות שיש במערכת, איך אתם נשמעים ונראים בשיחות וידאו ולהיות מודעים לעצמכם.
  2. לאחר שסגרתם את העניין הטכני, עוברים להכנה המהותית יותר ואלו השלבים עצמם. בהצגה עצמית אתם יכולים לעמוד/לשבת מול המראה (או מול חבר או משפחה) ולעבוד על ההצגה עצמית שלכם.
  3. בהכנה למשימות הקבוצתיות, הדרך היחידה שאני רואה היא הכנה לזום ביום המאה או לצפות בהכנה לזום בסרטון אונליין מכיוון ששלב זה דורש אנשים נוספים שהם גם מועמדים.
  4. בהכנה להדרכה, אפשר לבצע סימולציה עם חברים או משפחה אחד על אחד ולקבל משובים על איך לשפר את יכולות ההדרכה שלכם ואפשר גם לבצע את ההדרכה מול המראה ולראות כיצד אתם נראים.
  5. בהכנה למשחקי התפקידים (סימולציות אישיות), אפשר לבצע סימולציה עם חברים או משפחה אחד על אחד ולקבל משובים כדי לשפר את ההתמודדות בסיטואציות המורכבות.

הכנה למבחני יום המאה

הדרך הטובה ביותר להתכונן למבחני יום המאה היא לתרגל שאלות דומות במהות לשאלות שיופיע לכם במבחנים. לעולם לא תוכלו ממש לתרגל את השאלות עצמן מכיוון שיש מאגר שאלות רחב וכל פעם השאלות משתנות אך העקרונות באותן שאלות לא משתנות. החשבון פשוט, ככל שתתרגלו יותר כך תשפרו את הציונים שלכם, ככל שתשפרו את הציונים כך ייפתחו אפשרויות לתפקידים טובים יותר.

הכנה למבחני יום המאה דרך יום100

מוזמנים להירשם למערכת הלמידה של יום100 ולהתנסות בתרגולים שניתנים בחינם! מי שמעוניין בהכנה מקיפה יותר יוכל לרכוש חבילת הכנה בתשלום עם גישה מלאה למערכת הלמידה.

הכנה ליום המאה יום100

הכנות ליום המאה

ישנם מספר מכונים המכינים לקראת יום המאה ואין זה סוד שאנחנו גם מתעסקים בהכנה ליום המאה. בין ההכנות המוכרות נמצאות הכנות כמו: הכנה ליום המאה מכון נועם או ההכנה ליום המאה ניב רווח.

לא אוכל לכתוב לכם מדוע ההכנות של המתחרים פחות טובות אך כן אוכל להגיד מדוע לפי דעתי ההכנות שלנו ליום המאה הן הטובות ביותר שיש:

  1. המניע: אכפת לנו שתצליחו ואיננו רואים אתכם כדרך להגדיל את שורת הרווח. זו הסיבה שאנחנו מתעסקים אך ורק בהכנה לצה"ל ולא בהכנות נוספות שיכולנו להכין אליהם כי יש לנו את כל התשתית הקיימת אך איננו רואים הכנות נוספות כמשמעותיות כמו ההכנה לצה"ל.
  2. מיקוד: בניגוד למכונים שמכינים הכנה ליום המאה באמצעות מערכות למידה קיימות ומגוון שאלות מהכנות אחרות. אנחנו בונים את המערכת למידה ואת השאלות מ-0 על מנת שהחומרים יותאמו במיוחד ליום המאה.
  3. מערכת למידה מתקדמת: מערכת הלמידה שלנו היא המתקדמת ביותר ויש לה נגישות דרך המחשב והפלאפונים, בנוסף היא דינמית מאוד ומאפשרת לנו להכניס מבנים של שאלות מורכבות ולתת לכם משוב על הביצועים שלכם.
  4. תכנים עדכניים: רבבות תלמידים מתכוננים דרכנו כל שנה וביחד איתם אנחנו דואגים שהתכנים שתקבלו בהכנות שלנו יהיו עדכניות ואיכותיות.

בנוגע להכנות נוספות שאולי נתקלתם בהם, לרוב מדובר בחיקויים לא מוצלחים שלנו או של המכונים הגדולים.

ציוני יום המאה (שאלון העדפות ומיונים)

אחרי שסיימתם את יום המאה ייתכן שלא תיראו את ציוני יום המאה באזור האישי של מתגייסים ושיום המאה הושלם אך אל דאגה התשובות ליום המאה יתקבלו בהמשך ואם עבר חודש לאחר יום המאה וטרם עדכנו את הציונים באזור האישי אז אתם יכולים לפנות אליהם דרך יצירת קשר. לרוב, הציונים של יום המאה מתקבלים בין שבוע לחודש ומועד פרסומם תלוי בנסיבות כמו עומס מכוני המיונים וכו'.

סקר ציוני יום המאה

מדוע חשוב לדעת מה הציונים הממוצעים ביום המאה?

נבחנים רבים שסיימו את יום המאה מעוניינים לדעת אם הציונים שהם קיבלו גבוהים ביחס לשאר המועמדים. מבדיקה שביצענו על הנתונים של אפליקציית הכומתה (אפליקציה שבנינו כדי לגלות את התפקידים השווים שיש בצה"ל) קיבלנו הערכה לציונים בממוצעים.

אם שאלתם את עצמכם מה הסיבה לסקרנות הזו, אז התשובה לכך היא שאם תדעו היכן אתם חזקים ביחס למועמדים אחרים אז תוכלו לדעת באילו תפקידים יש לכם סיכוי טוב יותר להתקבל! לדוגמא אם הממוצע במדד הדרכה הוא 3.5 ולך יש 5 אז יהיה לך סיכוי טוב להתקבל לתפקיד שדורש יכולות הדרכה על פני רוב המועמדים. 

תוצאות סקר הציונים ביום המאה

חישבנו את הנתונים של שנת 2022 (1882 משתתפים בסקר) וביצענו חלוקה בין בנים לבנות מכיוון שגם יום המאה מתבצע בחלוקה לפי מגדר, כמו כן באפליקציית הכומתה אין את כל המדדים שצריכים להיות ואלו הנתונים שקיבלנו:

השוואת ציוני יום המאה

מצטער שאני מחזיר אתכם לפרק ההסקה הכמותית במבחני יום המאה אבל הצגת גרף זו הדרך הכי טובה להציג את הנתונים! אפשר לראות כי בנים מקבלים ציונים יותר גבוהים ביום המאה בכל הפרמטרים והממוצע שלהם עומד על כ-4 ושל הבנות על כ-3.5 אך מה שמפתיע הוא שהם גם מקבלים ציון גבוה בטיפול באדם (בנות נתפסות כיותר אכפתיות).

בנות אל תתאכזבו מההפרש לטובת הבנים, הרבה פעמים יש לכם יתרון מובנה על פני בנים שמתחרים על התפקידים בצה"ל מכיוון שיש העדפה מתקנת לבנות ביחידות צה"ליות מבוקשות וגם בנים רבים עם נתונים איכותיים גבוהים פונים לתפקידי לחימה שרובם לאו דווקא דורשים מדדים גבוהים ומשאירים תפקידים עורפיים איכותיים זמינים.  

מה נחשב ציוני יום המאה גבוהים? אם קיבלתם גבוה ביחס לנתונים שמופיעים בגרף למעלה אז ציוני יום המאה שלכם גבוהים מאוד. אך אם קיבלתם ציוני יום מאה נמוכים מהגרף למעלה אז אין המשמעות היא שאתם מתחת לממוצע כלל המועמדים מכיוון שהמשתתפים בסקר הם בעלי מוטיבציה גבוהה שחשוב להם התפקיד שאליו יגיעו בצה"ל. לכן הציונים בגרף גבוהים ביחס לממוצע האמיתי (וייתכן שיש משתתפים שניפחו את הציונים שלהם בסקר).

בנוגע למי ששואל את עצמו כיצד ציוני יום המאה משפיעים על קבלה לקצונה אז התשובה היא שזה תלוי ביחידה, ישנן יחידות שקשה לצאת דרכם לקצונה וישנן יחידות שפשוט יותר לצאת לקצונה. 

טבלת הציונים ביום המאה

בנוסף, ביצענו חלוקה לפי רבעונים (בכל שנה יש 4 רבעונים: רבעון ראשון, רבעון שני, רבעון שלישי, רבעון רביעי) בשנת 2022 כאשר חסר חודש וחצי ברבעון 3 (כי ביצענו את הבדיקה בחודש אוגוסט) ואלו התוצאות (אם לא מופיעה הטבלה זה בגלל שאתם קוראים דרך הפלאפון אז לחצו כאן):

רבעונים מגדר משתתפי סקר  טיפול באדם  ניהול וארגון  פיקוד  עבודת צוות  יכולת טכנית  אחזקה טכנית  הדרכה  עיבוד מידע  שדה  התמדה והשקעה
רבעון 3 זכר 289 4.00 3.97 3.88 3.97 3.92 3.97 3.82  4.11 3.96 3.80
רבעון 3 נקבה 221 3.74 3.69 3.39 3.70 3.49 3.41 3.43 3.62 3.69 3.33
רבעון 2 זכר 471 4.11 3.93 3.83 4.04 3.90 3.91 3.78 4.05 4.02 3.83
רבעון 2 נקבה 311 3.49 3.61 3.22 3.66 3.45 3.44 3.39 3.63 3.61 3.48
רבעון 1 זכר 319 4.20  4.10 4.11 4.17 4.15 4.02 3.87 4.23 3.95 3.95
רבעון 1 נקבה 271 3.60 3.70 3.25 3.72 3.48 3.48 3.41 3.70 3.57 3.61
סך 1,882 3.89 3.85 3.65 3.90 3.76 3.74 3.64 3.92 3.83 3.70

השתתפות בסקר הציונים ביום המאה

אני מקווה שקיבלתם תועלת מהמידע הזה ואם אתם מעריכים זאת אז בבקשה תשתתפו גם בסקר הציונים ואולי תקבלו מידע נוסף על המדדים האחרים שלא מופיעים בנתונים למעלה.

שאלון העדפות (מנילה)

השלב שאחרי יום המאה הוא מילוי שאלון העדפות (בעבר היה נקרא מנילה) שנעשה באופן דיגיטלי דרך האינטרנט באופן חד פעמי אז תחשבו טוב לפני שאתם מגישים אותו למרות שיש לכם אפשרות לשנותו בעתיד.

בנוגע למילוי שאלון העדפות יש הרבה מידע וסרטונים באתר מתגייסים ואתם מוזמנים לקרוא לצפות במידע על שאלון העדפות באתר מתגייסים.

דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את תנאי השימוש כאן.