מה עושים ביום המאה?

מה עושים ביום המאה?

תוכן עניינים יום המאה

  1. מה זה יום המא"ה?
  2. מה מודדים ביום המא"ה?
  3. למי יש יום המא"ה?
  4. מתי מקבלים זימון ליום המא"ה?
  5. מי והיכן מבצעים את המיונים ליום המא"ה?
  6. מה ההבדל בין צו ראשון ליום המאה ומי יותר חשוב?
  7. התחנות ביום המאה
  8. ציונים ביום המאה
  9. ערעור על הציונים ביום המא"ה
  10. כיצד קובעים את התפקיד בצה"ל?
  11. אי התייצבות ליום המא"ה
  12. דחיית יום המאה

מה זה יום המא"ה?

משמעות ראשי התיבות של יום המא"ה (יום המאה או יום100) הוא יום מיון איתור והתאמה! מדובר ביום המתמשך בין 5-7 שעות אשר מיועד לביצוע מיונים לצה"ל. מה שעושים ביום המאה הוא להציג יכולות וכישורים כך שצה"ל יוכל לאתר מבין המועמדים הפוטנציאלים את אלה שיוכלו להתאים הכי הרבה לתפקידים ביחידות הצה"ליות!

בסופו של יום המא"ה מקבלים ציון פרופיל תעסוקתי (צפ"ת) המורכב מהרבה ציונים (נקרא גם מדדים) שנקבעים במהלך תחנות המיון שיש ביום המא"ה. ביחד עם הציונים בצו ראשון והציונים ביום המאה יוגדר באילו תפקידים ויחידות ניתן לשרת ובאילו תפקידים לא ניתן לשרת.

שאלה: מה יש לעשות אם טרם קיבלתי צו ראשון?

אם טרם התמיינתם בצו ראשון אז אין טעם בהכנה ליום המאה כעת ונכון להשקיע בהכנה לצו ראשון כדי להגיע ליום המאה עם ציונים גבוהים ככל שניתן.

מה מודדים ביום המא"ה?

ביום המאה נעזרים במספר כלי מיון הכוללים בתוכם: מבחנים, משימות קבוצתיות ותרגילים אישיים. בעזרת אותם כלי מיון המאבחנות מקבלות הערכה בנוגע ליכולות תעסוקתיות כמו:

  • יכולות בינאישיות – הדרכה, טיפול באדם, פיקוד ועבודת צוות.
  • יכולות קוגניטיביות – הפעלה טכנית, תפיסה מרחבית ועיבוד מידע.
  • יכולות אישיות – השקעה והתמדה, התנהגות מסגרתית ובגרות ובשלות.
  • יכולות ביצוע – קשב מתמשך וניהול וארגון.

ככל שיהיה יותר מדדים ליחידת מיטב במיוני יום המאה כך יוכלו להתאים תפקידים מתאימים ליכולות המועמדים.

למי יש יום מא"ה?

בעבר היו מבצעים רק את הצו ראשון אבל צה"ל הבין שכדי להשיג את המועמדים הטובים ביותר לתפקידים שיש לו להציע הוא חייב לבצע עוד מיונים מלבד המיונים בצו ראשון – כך נולד יום המא"ה.

בהתחלה ביצעו פיילוט בו רק בנות היו מקבלות מיון ליום המא"ה אך לאחר הצלחת הפיילוט צה"ל החליט כי גם בנים יבצעו את יום המא"ה ויעברו את כל התחנות שבו כדי שיוכלו לאתר את המועמדים הטובים ביותר לתפקידים בצה"ל.

קבלת מיון ליום המא"ה זו זכות ולא כל המועמדים שמבצעים צו ראשון בוודאות יקבלו זימון ליום המא"ה. הזימון תלוי בעיקר במעבר ציוני סף בצו ראשון שאם לא עוברים אותם אז אין הצדקה לבצע מיון ליום המא"ה בגלל שעלות המיון ליום המא"ה עולה הרבה כסף לצה"ל כאשר מכון חיצוני מקצועי מבצע את המיון.

שאלה: לא קיבלתי זימון ליום המאה?

אם טרם קיבלתם זימון ליום המאה ואתם חושבים שאתם זכאים אז עליכם:

  • לפנות למרכז השירות של יחידת מיטב במספר 1111 או לעמוד הפייסבוק של מיטב.
  • אם לא קיבלתם צו הזימון ליום המאה אבל אתם יודעים את תאריך הזימון (דרך האזור אישי או הודעות שקיבלתם) אז ניתן לגשת למיון עם תעודת זהות בלבד.
  • תוודאו כי הפרטים האישיים באזור האישי באתר מתגייסים נכונים ועדכניים (פלאפון ואימייל) כך שלא יקרה מצב בו שולחים לכם הודעות וזימונים ואינכם מקבלים אותם.

מתי מקבלים זימון ליום המא"ה?

מקבלים מיון ליום המא"ה מספר חודשים לאחר שסיימתם את המיונים בצו ראשון הכוללים את התחנות הבאות: אימות נתונים, ראיון אישי, בדיקה רפואית  ומבחנים פסיכוטכניים לצו ראשון.

מה עושים עד יום המאה
Army icons created by Good Ware – Flaticon

לרוב, חולפים מספר שבועות מהרגע שמקבלים הודעה על המיון ליום המאה עד לתאריך המיון. עד המיון ליום המאה אתם צפויים לקבל מספר הודעות (גם דרך המייל) הכוללות בתוכן דרישת אישור השתתפות ביום המיון עצמו (אם לא תאשרו את המיון לא תוכלו לבצע את המיון ליום המאה).

לאחר שסיפקתם אישור השתתפות אתם צפויים לקבל הודעה נוספת יום/יומיים לפני המיון עם פרטים על תהליך המיון הכולל הסברים וכללים שיש לפעול לפיהם (ייתכן שיבקשו ממכם מסמכים נוספים כגון: הצהרת בריאות).

ההודעה הבאה שתקבלו תהיה בבוקר יום המאה אשר יכלול קישור למבחנים הפסיכוטכניים או קישור לזום (תלוי באיזה חלק תתחילו את יום המאה) וגם קישור לקבוצת וואסטאפ בה תוכלו להעלות שאלות ולקבל תשובות מהמאבחנות במהלך כל היום.

ההודעה הבאה תתקבל לאחר שסיימתם את החלק הראשון של היום עם קישור לחלק השני שיכול להיות או המבחנים הפסיכוטכניים או קישור לזום.

שעות מיון יום המא"ה נעות בין השעות 8:00-16:00 וצריכים להיות נוכחים חצי שעה לפחות לפני המיון כדי לוודא שהמיון יתחיל ללא תקלות ואתם עומדים בכללים. אם אתם נמצאים בחו"ל אז יש לפנות ליחידת מיטב על מנת שיתאימו את שעות המיון הנדרשות וכן.

מי והיכן מבצעים את המיונים ליום המא"ה?

כאשר ביצעתם את הצו ראשון בלשכת הגיוס נדרשתם להגיע פיזית ללשכת הגיוס ומי שהיה אחראי על המיונים היו אלה אנשי צבא: מראיינות, מאבחנות פסיכוטכניות, רופאים צבאיים או פקידים מהלשכה.

אך ביום המא"ה לא נדרש להגיע פיזית והמיון מתבצע דרך שיחת וידאו בזום (רק במחשב ודרך האינטרנט) ולא אנשי צבא אחראים עליו אלא אנשי מקצוע מתחום המיונים לעבודה.

מי שמבצע את המיונים ביום המא"ה אלו מכונים מקצועיים חיצוניים המספקים שירות לצה"ל (נכון ל-2022 הבנות עוברות ב"אדם מילא" ואילו הבנים עוברים "קינן שפי") שמעסיקים אנשי מקצוע שמתעסקים בתחום המיונים לעבודה עבור חברות וארגונים גדולים מלבד צה"ל.

אם יש לכם שאלות או בעיות טכניות עליכם לפנות למכון עצמו שפרטיו ישלחו אלין בבוקר המיון.

שאלה: מה עושים אם בבית אין תנאים מתאימים ליום המאה?

במידה ואין לכם תנאים מתאימים בבית לביצוע יום המיון (ציוד נדרש, רעש וכו') ניתן לפנות למכון המיון ולבקש לקבל עמדה במכון המיון עצמו בו תבצעו פיזית את יום המאה באופן דיגיטלי בדומה למועמדים האחרים. המיקומים האפשריים לביצוע יום המאה:

  • תל אביב
  • חיפה
  • באר שבע
  • ירושלים

מה ההבדל בין הצו ראשון ליום המאה?

בצו ראשון ישנם שלבי מיון יותר כלליים שמטרתם לקבל פרטים כלליים על המועמד ביניהם נתונים שאינם תלויים במועמד כגון: נתונים אישיים, פרופיל רפואי ועוד.

לעומת זאת, יום המאה הוא יום בוחן יותר יכולות וכישורים שנדרשים לתפקידים מבחינת תעסוקתית ובגלל זה ראשי התיבות של יום המא"ה הן יום מיון איתור והתאמה.

בעוד שאת הצו ראשון כל המועמדים לשירות צבאי מבצעים, את יום המאה לא כולם מבצעים מכיוון שזה תלוי האם המועמד לשירות עבר את הסף הדרוש בצו ראשון כדי לקבל מיון ליום המאה.

מה יותר חשוב הצו ראשון או יום המאה?

גם הצו ראשון וגם יום המאה הם מיונים חשובים שכדאי לקבל בהם ציונים גבוהים כמה שניתן! מכיוון ששילוב הציונים ב-2 ימים אלו קובע את התפקידים אליהם ניתן להתמיין.

חשיבות הציונים בצו ראשון או ביום המאה תלויה בתפקידים אליהם אתם רוצים להתקבל מכיוון שכל תפקיד בצה"ל כיום דורש ציונים מסוימים במדדים שונים. לדוגמא: אם המדדים החשובים לתפקיד של טייס מתקבלים בצו ראשון אז הצו ראשון יותר חשוב מיום המאה אך אם המדדים החשובים לתפקיד של מתכנת מתקבלים ביום המאה אז יום המאה יותר חשוב מהצו ראשון.

התחנות ביום המאה

התחנות ביום המאה מורכבות מתחנות שהם במסגרת קבוצתית (עד 6 מועמדים במסגרת) ומנגד תחנות שיש לבצען לבד. התחנות שמתבצעות במסגרת קבוצתית הן הדינמיקה הקבוצתית (משימות שמתבצעות עם מועמדים אחרים) וההדרכה והתחנות שמתבצעות לבד, הן: סימולציות תפקידים (מול מאבחנת), מבחנים פסיכוטכניים ושאלון כושר שדה.

סדר התחנות ביום המאה איננו על פי הסדר שציינתי למעלה והוא יכול להשתנות. לפעמים מבצעים את המבחנים הפסיכוטכניים בסוף היום ולפעמים מבצעים את המבחנים בהתחלה.

ציונים ביום המאה

מלבד הציונים של הצו ראשון שחשוב שתקבלו בהם ציונים גבוהים, חשוב באותה מידה ואפילו יותר לקבל ציונים גבוהים ביום המאה. מכיוון שמי שקיבל בצו הראשון נתונים גבוהים ופישל ביום המאה לא יוכל להתקבל להרבה מקומות ומנגד מי שהוציא ציון נמוך בצו ראשון והצליח ביום המאה נפתחות בפניו הרבה דלתות.

הציונים של יום המאה מתקבלים כשבועיים לאחר שסיימתם אותם. הציונים מרכיבים ציון כללי שנקרא ציון פרופיל תעסוקתי (צפ"ת) שמורכב מהרבה תתי ציונים (מדדים) שהציון בהן נע בין 1 (הציון הנמוך ביותר) לבין 5 (הציון הגבוה ביותר).

ציוני יום המאה

אלו המדדים שמרכיבים את הציון הכללי ביום המא"ה (חלקם מפורסמים וחלקם לא):

  • הדרכה: מדד המצביע על כישורי העברת חומר תיאורטי ופרקטי לאנשים אחרים.
  • ניהול וארגון: מדד המצביע על יכולות של ניהול וארגון מידע.
  • עיבוד מידע: מדד המצביע על יכולות של הסקת תובנות ממידע.
  • קשב מתמשך: מדד המצביע על יכולות ריכוז גבוהות לפרק זמן ארוך.
  • בגרות ובשלות: מדד המצביע על אופי בוגר ובשל שלוקח אחריות.
  • הפעלה טכנית: מדד המצביע על כישורים טכניים.
  • פיקוד: מדד המצביע על כישורים פיקודיים והנהגה.
  • עבודת צוות: מדד המצביע על יכולת העבודה עם אנשים אחרים.
  • השקעה והתמדה: מדד המצביע על יכולות להשקיע ולהתמיד במשימות.
  • טיפול באדם: מדד המצביע על כישורים בין אישיים ורגישות לזולת.
  • התנהגות מסגרתית: מדד המצביע על יכולת להתנהל בצורה מסגרתית.
  • תפיסה מרחבית: מדד המצביע על יכולות מרחביות (מיקומים מפות..).

מדדים נוספים

  • יכולת טכנית: מדד המצביע על יכולות ניתוח טכניות.
  • שדה: מדד המצביע על כישורים להסתדר בשטח.
  • תגובתיות: מדד המצביע על מהירות תגובה.

כיצד הציונים ביום המאה נקבעים?

בחלק מהמדדים קל להבין איך קבעו את הציון בהם, למשל במדד הדרכה: ישנה תחנה בה אתם נדרשים להעביר הדרכה למועמדים האחרים ולכן הציון בתחנה זו משוקף ישירות בציון המדד "הדרכה". לעומת זאת, חלק מהמדדים נקבעים לפי מספר תחנות או/ו מספר מבחנים פסיכוטכניים שעשיתם ולכן קשה להצביע בדיוק מה השפיע על המדד מכיוון שהוא הושפע ממספר תחנות או מבחנים.

למרות מה שציינתי בפסקה הקודמת ידוע כי המבחנים הפסיכוטכניים משפיעים על המדדים הבאים: קשב מתמשך, דיוק ותגובתיות, ניהול וארגון, עיבוד מידע, תפיסה חזותית, יכולת טכנית. במקביל ידוע כי המבחנים בזום משפיעים על המדדים הבאים: הדרכה, בגרות ובשלות, פיקוד, עבודת צוות, השקעה והתמדה, טיפול באדם והתנהגות מסגרתית.

חשוב שתדעו כי הציונים של הצו ראשון ויום המאה לא משפיעים רק על איזה תפקידים ניתן  להתמיין לפני הגיוס לצה"ל אלא הם גם משפיעים על תתי התפקידים שאליהם תוכלו להתמיין במהלך השירות. נניח והתקבלתם לחיל השריון כטנקיסטים אז בתוך הטנק יש מספר תפקידים: נהג, מפקד, תותחן וטען. כל אחד מהתפקידים הללו דורש יכולות וכישורים שונים ולכן הציונים שלכם יכולים להכריע האם תהיו תותחנים בטנק או נהגים. באותה מידה הציונים של יום המאה יכולים להכריע את התאמתכם לקצונה ופיקוד.

  • אם מסקרן אתכם לדעת מה ממוצע הציונים ליום המאה אז אתם יכולים לגלות בפוסט ציוני יום המאה

שאלה: האם ניתן לקבל 100 בכל הציונים (בפועל 5 שהוא הציון המקסימלי)?

כן! ואפשר לראות בלינק הבא ציונים שמישהו קיבל כמעט בהכל 5! (כנראה שהתמונה נערכה בפוטושופ אבל בתיאוריה זה אפשרי…) כל מדד עומד בפני עצמו ולא משפיע על המדדים האחרים. לכן, ניתן לקבל את הציון הגבוה ביותר בכל מדד ללא תלות במדדים אחרים אז תצליחו ותנו 5!

ערעור על הציונים ביום המא"ה

לאחר פרסום הציונים שלכם ביום המא"ה אתם זכאים להגיש ערעור על הציונים אם הציונים אינם מספקים אתכם ואתם חושבים שמגיע לכם ציונים יותר גבוהים במדדים מסוימים!

הסיבות שבגינן ניתן להגיש ערעור (אשר לא עלו במהלך יום המאה) הן:

  • לא הרגשתם טוב ביום המיון מסיבות רפואיות, רגשיות או אחרות (אם שכחתם לקחת תרופה כלשהיא).
  • חל שינוי משמעותי ביכולות האישיות שלכם בעקבות התנסות (למשל מדד ההדרכה שלכם השתפר בעקבות ביצוע הדרכות בשנת השירות או מדד הפיקוד שלכם עלה בעקבות שנת מכינה וכו')
  • אם במהלך המיון היתה לכם תקלה טכנית שהזיקה לביצועים שלכם (הפסקת חשמל, בעיות קליטה, חפירות בשכונה)
  • אם אתם חושבים שהציונים שקיבלתם אינם משקפים נכונה את היכולות והכישורים שלכם.

מה נדרש לצרף לבקשת הערעור?

  • יחידת מיטב מספקת פורמט מובנה של מכתב אישי המפרט את המדדים עליהם תרצו להיבחן בשנית ואת הסיבות לבקשת הערעור.
  • יחידת מיטב מספקת פורמט מובנה של חוות דעת שאותה אחראי למלא גורם חינוכי המכיר את אתכם (מחנך, מנהל מכינה, רכז בתנועת נוער וכו').
  • כל מסמך רלוונטי שמגבה את הבקשה שלכם: גיליון ציונים, מכתבי המלצה, סמינריונים, תעודת קורס וכו'.

דגשים לערעור

  • הגשת בקשת ערעור ליום המא"ה היא חד פעמית אז תשתדלו להגיש אותה בצורה מסודרת ועם כל מה שדרוש בבקשה. אם בקשת הערעור תישלל אז בקשה חדשה תיבדק רק אם עברה שנה לפחות מהבקשה הקודמת והמועמד לשירות נמצא במכינה או בשנת שירות.
  • אם הערעור הוא על המבחנים הפסיכוטכניים אז יהיה עליכם לצרף גיליון ציונים וכמובן מומלץ מסמכים נוספים שתומכים בבקשה כמו: תעודת הצטיינות, קבלה למסלולים מיוחדים, מכתבי המלצות וכו'.
  • זמן הטיפול והמענה לפי מיטב הוא עד 14 יום מיום הגשת הבקשה.
  • אם אישרו לכם ביצוע מבחן מחדש אז הציון הקובע הוא הציון האחרון ולא הציון הגבוה מבין השתיים.

כיצד קובעים את התפקיד בצה"ל לפי הציונים ביום המאה?

היחידות בצה"ל מגדירות מהן היכולות שצריך בכל תפקיד שיש לאייש אותו אצלן. כאשר מועמדים מבצעים את המיונים בצו ראשון וביום המאה מתקבלים הציונים לפי מדדים שהוגדרו מראש. אם המדדים של המועמד לתפקיד גבוהים ביחס לדרישות התפקיד אז יש סיכוי טוב שהוא יקבל זימון לתפקיד.

דוגמא להמחשה: נניח שחיל הים מגדיר כי הם מחפשים תוכניתן עם היכולות הבאות לפי סדר העדיפויות הבא: יכולת טכנית, סדר וארגון, השקעה והתמדה ועבודת צוות. במקביל חיל האוויר מגדיר כי הם מחפשים מפקד כיתה עם היכולות הבאות לפי סדר העדיפויות הבא: הדרכה, פיקוד, השקעה וטיפול באדם.

נניח ויחידת מיטב ממיינת 10 מועמדים שונים שכל אחד מהמועמדים מקבל מדדים עם ציונים גבוהים ומדדים עם ציונים נמוכים. מתוך כל 10 המועמדים יש 3 מועמדים שקיבלו ציונים גבוהים במדדים לתפקיד התוכניתן ו3 מועמדים שקיבלו ציונים גבוהים לתפקיד מפקד כיתה בחיל האוויר כאשר אחד מתוכם הוא גם מועמד לתפקיד תוכניתן.

בתרחיש שהצגתי אפשר לראות כי מיון מועמדים לתפקידים יכול להיות מורכב ולפעמים ישנם שיקולים נוספים שצה"ל נדרש לקחת בחשבון כמו למשל האם עדיף לאפשר למועמד להיות תוכניתן על פני מפקד כיתה (שאז יש פוטנציאל גבוה יותר לקצונה… כמובן שזה לא מחייב).

אי התייצבות ליום המא"ה

אם לא תגיעו ליום המא"ה זה יהיה פספוס שלכם ולא תוכלו לקבל בעתיד שאלון העדפות ולהתמיין לתפקידים הדורשים את המיון ולכן צה"ל ייקבע את תפקידכם לפי צרכיו.

סיפור אישי

אל תעשו את הטעות הכי גדולה בשירות הצבאי שלי. טרם הגיוס שלחו לי זימון למיון מסוים ולצערי הקדמתי את המיון ביום אחד ושרפתי לי 5 שעות באותו יום כי הסתבר שהתאריך היה בכלל יום למחרת😔.

הייתי ילד עקשן והחלטתי שלמחרת אני לא אעשה שוב פעם נסיעות של 5 שעות ולא הלכתי למיון למרות שההורים שלי היו מוכנים אפילו להסיע אותי עד המקום. בדיעבד הסתבר לי שהיה מדובר במיון שמשבץ לתפקידים איכותיים במודיעין ואילו הייתי הולך חיי כנראה היו פונים לכיוונים מגשימים יותר בשירות צבאי ובאזרחות.

דחיית יום המאה

ההמלצה שלי היא להשתדל לא לדחות מיונים אבל אם אתם חייבים לדחות את המיון ליום המאה אז ניתן לדחות את המיון ליום אחר. איך משנים את תאריך יום המאה? ניתן לעשות זאת ב-2 דרכים:

  1. פנייה ישירה ליחידת מיטב דרך מספר הטלפון 1111 או דרך הפייסבוק;
  2. באזור אישי באתר מתגייסים ישנו כפתור המאפשר לשנות את תאריכי הזימונים וניתן דרכו לשנות תאריך שלך מיון.

דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את תנאי השימוש כאן.